Foreningen for Trælast- og Byggemarkedsfolk

Indlæg

Trædirektør: Skab dig et netværk i branchen

– For så har du altid nogle fortrolige at trække på, når tvivlen rammer – og det gør den, siger den garvede træimportør Morten Bergsten fra Bergsten Timber, der plejer venskaber helt tilbage fra FUT-tiden i 80’erne

Det var Morten Bergstens første arbejdsdag i Ledreborg Tømmerhandel. Han var 17 år. Temperaturen havde allerede sneget sig op over 20 grader fra morgenstunden, da den første bil fra Rockwool kom kørende ind på pladsen. Han stod i sin t-shirt og nye kittel, og så var det ellers bare i gang med at læsse af med hænderne og ind i et rum. Det var inden, man begyndte at lukke isoleringsballerne helt, så støvet hvirvlede rundt i luften, så lidt op ad formiddagen, fik han sit første koldtvandsbad i tømmerhandlen.

– Så var man ligesom i gang som elev, og jeg måtte bare tage udfordringerne, som de kom. Men jeg har aldrig fortrudt, at jeg fulgte min fars råd om at komme ud i en tømmerhandel, for ifølge ham var det det bedste sted, hvis man ville have en bred købmandsuddannelse, fortæller Morten Bergsten med glimt i øjet og et smil.
Grib udfordringerne

I en tømmerhandel havde man nemlig både private og professionelle kunder, kontakt til både leverandører herhjemme og i udlandet, skulle lave tilbud og et hav af andre forskellige opgaver, lød det fra faren.

Morten Bergsten endte da også med at blive der et år efter læretiden, men søgte så en stilling som forvalter i DLH Gadstrup og fik stillingen. Det var centrallagret, og dengang var det reelt igennem forvalteren, vareflowet gik med logistik og det hele.
– Så har det ellers været træ resten af vejen. 23 spændende år i DLH, som var en stor international virksomhed og vel på mange måder et helt klassisk karriereforløb, arbejde, nye udfordringer, arbejde osv, indtil jeg endte som senior maneger for softwood på verdensplan med rejser rundt i det meste af verden.

Har du nogen sinde været i tvivl om, du kunne klare det og løfte de nye udfordringer, du fik?
– Ja nogle gange. Det vil man ofte være, når man tager nye udfordringer på sig. Men jeg har altid sagt ja. Jeg oplevede også DLH lidt som en familie, hvor jeg ikke ville blive kastet ud i noget, hvor man blev væltet. Der var nogen, der hjalp mig med at få sat det i gang.

Så hvis man er ung og i tvivl, så skal man tænke, jeg får kun det her tilbud, fordi der er nogen, som tror på mig?
– Ja, hvis man er ung, så skal man ikke være nervøs for at springe ud i noget, hvor man nogle gange tvivler. De, der giver en et tilbud, tager som regel også en del ansvar og er interesseret i, at det lykkes, så det bliver ofte en fælles opgave.

Uddannelse er aldrig for sent
Morten Bergsten lægger ikke skjul på, at han altid har været ret ambitiøs og synes, det var spændende at arbejde sig op ad i en virksomhed. Det har heller ikke spændt ben undervejs, at han i mange år kun havde uddannelsen fra tømmerhandlen.

– Jeg synes ikke, at jeg har måtte kæmpe hårdere end nogle andre. Jeg er bare startet et andet sted og er vel det, man kalder autodidakt. Jeg er måske en af de sidste, hvor det ikke har været så afgørende, om du havde en høj eller lav uddannelse. Det har handlet om, hvor jobbet skulle bære hen, og om man var den rette til opgaven.

Men er det bedst at arbejde sig op på praktiske erfaringer eller at have læst sig til en karriere?
– Det er umuligt at sige. Der er mange andre faktorer i spil. Jeg undervurderer på ingen måde folk, der kommer med en uddannelse. Men verden forandrer sig hele tiden, så kommer man med en 15-20 år gammel uddannelse, så betyder det måske mere, hvad man har af erhvervserfaring lige nu og selvfølgelig, hvad vi skal bruge her, siger han og fortæller, at han selv i 2008 begyndte på en CBA, der er en syv måneders lederuddannelse, der er opbygget i samarbejde med Havard Universitetet i USA.

– Det er noget af det bedste, jeg har gjort. Det fyldte nogle huller og pludselig kunne jeg forstå an masse ting dybere end før f.eks. økonomi, marketing og selvfølgelig ledelse.

– Derfor er det vigtigt at huske på, at det aldrig er for sent at tage noget uddannelse. Man kan sagtens fylde på, når man er i job. Så der er ikke nogen grund til, at man som ung presser sig ud i noget, man ikke føler for, så man enten får en dårlig boglig uddannelse eller en dårlig faglig uddannelse.

Smæk aldrig med døren
Det var en viden Morten Bergsten fik ekstra brug for, før end han havde forestillet sig. Allerede i november 2009. Finanskrisen havde stort set lammet byggeriet. DLH sad med en stor bankgæld, og der var kommet ny direktør, der skulle trimme forretningen. Her blev det besluttet at lukke ned for salg af træ fra Finland og Sverige i Danmark, hvor Morten
Bergsten så i stedet skulle fortsætte med at forsyne det europæiske marked med træ fra Rusland.

– Det var et nedlukningsscenarie, vi var enige om, så det var helt udramatisk, men selvfølgelig tragisk for de mennesker, det berørte.

Men ganske få dage efter sad Morten Bergsten hjemme ved køkkenbordet og tænkte situationen igennem. Beslutningen skulle føres ud i livet måneden efter.
– Vi solgte jo varer hver dag, så nedlukningen ville skabe et hul i markedet, som der var mulighed for at fylde ud. Desuden havde jeg gode relationer i branchen og til leverandørerne, så hvis jeg kunne starte virksomheden selv, hvor det blev scaleret ned til simpel håndtering, så der ikke var alle de omkostninger, som der naturligt er i en stor koncern.

Men du sidder på det tidspunkt i en topstilling og får en ganske god løn – så du sætter din egen tryghed på spil?
– Det er helt rigtig. Det nemmeste ville være at blive. Men det her var en mulighed, der aldrig ville komme igen. Jeg skulle ikke ud og skabe et marked. Hullet var der, og selv om der var flere, der rystede på hovedet over tidspunktet, så kom købmanden op i mig – og kunne vi komme ud af 2009-10 med et lille overskud, så ville det blive en god forretning, når krisen var ovre.

Det blev starten på en dialog med ledelsen i DLH, hvor han opsagde sin stilling, men lovede at føre nedlukningen helt til dørs frem til regnskabsaflæggelsen året efter.
Der var ingen smækken med døren?
– Nej, og det synes jeg aldrig, man skal gøre. Uanset om man er enig eller ej, så er denne her branche skruet sådan sammen, at man skal opføre sig ordentligt. Det betød også, at jeg senere fik en konsulentopgave i DLH, da de ville afvikle Ruslandsafdelingen.

Netværk er guld værd
Da Morten Bergsten startede Bergsten Timber op den 23. november 2009, skete tingene meget hurtigt, for hvis hullet i markedet fik lov at stå for længe, ville der hurtigt være nogle konkurrenter, som gik ind. Det nåede konkurrenterne ikke, og han var samtidig så heldig, at han fik tre andre med fra DLH, og så trak han på sit netværk.
– Det var jo en gave at have de andre med fra en så respekteret virksomhed som DLH, så vi var jo faktisk et hold, der med vores kendskab til kunder og leverandører hurtigt fik sat fart på skibet. Desuden aktiverede jeg hele netværket med alle de gamle relationer, for det gør man jo, når man starter op.

Hvad brugte du dem til konkret?
– Da jeg startede op, talte jeg med nogle af dem. Det kan være et område, hvor man er lidt i tvivl eller for at få lidt sparring. Har du tænkt på dit og husket dat, og hvis du gør sådan, så vil markedet reagere sådan. Det kan man sagtens gøre, selv om man er konkurrenter, fordi vi er jo ikke bare professionelle, vi har også nogle menneskelige relationer, som er startet mange år tilbage.

Her nævner Morten Bergsten, at mange af hans relationer stammer helt tilbage fra FUT-tiden mere end 30 år tilbage. Hvor han var aktiv i ti år og cirka halvdelen som formand.
– Det var dengang, jeg fik skabt en stor del af det netværk, jeg kan trække på den dag i dag og har stor glæde af. Jeg kom i berøring med utroligt mange mennesker, og vi var en hel klump af gode mennesker i FUT, unge og ambitiøse i starten af 20’erne, der ville det hele. Nogen har skabt sig en karriere og har haft god brug af hinanden i forløbet. Det kan være både på det menneskelige plan og det forretningsmæssige. Vi er desuden stadig en stor gruppe, der mødes et par gange om året, hvor vi kan snakke fortroligt og har det hyggeligt.

Det lyder vigtigt?
– Det er utroligt vigtigt. Jeg synes, unge skal gøre det og bruge de muligheder, der er for at skabe sig netværk i branchen. Der er masser af muligheder for at mødes f.eks. i FUT, hvor man kan opbygge relationer og vende tingene med andre end lige dem, der er i ens egen forretning eller kæde, siger Morten Bergsten og understreger, at det ikke kun er for dem, der jagter en karriere:
– Det er godt for alle og for ens udvikling generelt. F.eks. hvis man gerne vil involveres mere, have muligheder, se muligheder, så er der rigtig meget at lære, når man begynder at tale med andre ligesindede i branchen. Uanset om det er ’konkulegaer’, leverandører, så brug det på kryds og tværs. Det giver muligheder.

International toppost
Men dyrkning af netværk og engagement stoppede ikke for Morten Bergsten i FUT. Han har i mange år været bestyrelsesmedlem i Dansk Træforening, der er bygget op omkring importører af træ og plader. Det har bragt ham ud på den internationale scene først på de softwoodkonferencer, der afholdes i Europa, og der har han gjort sig så bemærket, at han blev anbefalet og valgt til bestyrelsen i den europæiske paraplyorganisation European Timber Trade Federation, (ETTF):

– Det er utroligt spændende, fordi alt det her trælast, det kører jo rundt i verden, Europa, Kina, USA, Canada, og sker der noget et sted, så får det indflydelse på andre markeder som f.eks. det danske. Samtidig er vi i en utrolig spændende periode, hvor hele debatten omkring mere brug af træ i byggeriet buldrer løs på europæisk niveau. Fordi alle i øjeblikket taler klima, så har politikerne nu for alvor bragt træet i spil, og det er en chance, vi skal gribe.

Vækst og skulderklap
Vi skal selvfølgelig også lige runde, hvordan det er gået med virksomheden Bergsten Timber, der har som motto ’Vi opfører os ordentligt og holder begge ben på jorden’, selv om det ikke står skrevet nogle steder. I november sidste år kunne de fejre ti års jubilæum. Forretningen er vokset til, at de i dag dækker hele spektret af trælast til tømmerhandlere. De overtog også Ruslandsafdelingen fra DLH, så de i dag har to medarbejdere i en selvstændig enhed, der dækker det europæiske marked. Endelig er Morten Bergsten undervejs hædret med både iværksætterpris, eksportpris, Spar Nords succespris 2019 og to Gazellepriser og ikke at forglemme udnævnt som æresmedlem i FUT.

Er det gået, som du havde drømt om?
– Bedre end i min vildeste fantasi. Jeg havde aldrig turdet forestille mig, at vi i dag ville være 11 mand i Køge i en sund forretning, der stadig er i vækst, og som sender op mod 140.000 m3 træ ud til tømmerhandlerne om året. Når så også andre ind imellem lægger mærke til det og giver en et skulderklap, så bliver man glad.

Tekst og foto: Johannes H. Nørgård

Nyhedsarkiv
Scroll to Top